Israel-USA trappar upp hot mot Iran

Publicerad 2012-03-06

Washington. Både Israel och USA riktade nya varningar mot Iran när den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu var på tvådagarsbesök i USA.

– Jag kommer aldrig att låta mitt folk leva i skuggan av utplåning, sade Netanyahu i måndags i samband med ett tal inför den pro-israeliska lobbyorganisationen AIPAC.

USA:s försvarsminister Leon Panetta fyllde under tisdagen på med att lova att USA kommer att ge "vilket stöd som än behövs för att Israel ska bibehålla militär överlägsenhet".

– Att agera militärt är sista alternativet när allt annat har misslyckats. Men lita på att när allt annat har misslyckats så kommer vi att agera. Det är så som presidenten klart har uttryckt det: USA bluffar inte, sade Panetta.

Samtidigt rapporterade på tisdagen den iranska nyhetsbyrån ISNA att landet kommer att tillåta att inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA inspekterar den militära anläggningen Parchin. IAEA misstänker att anläggningen används för att utveckla högexplosiva sprängsatser för kärnvapenstridsspetsar. Iran hävdar att landet enbart har civila avsikter med sitt kärnenergiprogram. Vid ett besök förra månaden begärde IAEA att få tillträde till Parchin men iranierna sade då nej.

TT-AFP-Reuters