Skanska tackar Peru för fri gisslan

Publicerad 2012-04-15

Stockholm. Gerillan Sendero Luminoso (Lysande stigen) har släppt alla de 36 Skanskaarbetare som rövades bort i Peru, bekräftar byggföretagets koncernchef Johan Karlström.

"Vi vill rikta ett innerligt tack till den peruanska regeringen och myndigheterna", skriver Karlström i ett e-brev efter frigivningen på lördagen.

"Våra tankar går samtidigt till de anhöriga till den peruanska kaptenen Nancy Flores Paucar som dödades".

Poliskaptenen Flores Paucar träffades när rebeller besköt en helikopter som deltog i sökandet efter de bortrövade under veckan, skriver AFP. En annan polis och en civil skottskadades.

Karlström vill inte säga något om omständigheterna runt frigivningen eftersom "alla förhandlingar med kidnapparna har skötts av den peruanska regeringen och myndigheterna".

Det framgår inte om lösen har betalats. Gerillan ska ha krävt tio miljoner USA-dollar, runt 70 miljoner kronor, för att frige arbetarna. President Ollanta Humala har antytt att gerillan inte fått pengar.

Ett officer berättade för radiokanalen RPP att arbetarna tvingades gå till fots i sju timmar från bergen till en armépostering.

Skanskas vd skriver att kunden, gasföretaget Transportadora de Gas del Pero TGB, och partnern, byggbolaget Construcciones Modulares, gett ovärderligt "stöd och samarbete" sedan arbetarna försvunnit.

Skanska arbetar tillsammans med Construcciones Modulares åt Transportadora de Gas som utvinner gas på landets största gasfält, Camisea.

TT