Utrikes

Proryska aktivister intog byggnader

UTRIKES

Stockholm. Myndighetsbyggnaderna faller en efter en i östra Ukraina när beväpnade proryska demonstranter trappar upp kampen om att tillhöra Ryssland. Myndigheterna hotar med att sätta hårt mot hårt mot "terroristerna".

Krisen i det mestadels ryskspråkiga östra Ukraina skruvades upp ytterligare på lördagen - dagen efter det att premiärminister Arsenij Jatsenjuk rest till regionen för att övertala aktivisterna att lämna den ockuperade regionala regeringsbyggnaden i Donetsk och säkerhetstjänsten och polisens byggnad i Luhansk.

På lördagen kunde regeringen räkna till ytterligare tre ockuperade myndighetsbyggnader. Separatister beväpnade med automatkarbiner stormade en polisstation och en byggnad som tillhör ukrainsk polis- och säkerhetstjänst i staden Slovjansk, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Och i staden Karamtorsk tog militanta separatister över ett polishögkvarter, enligt Reuters.

Vägspärrar

Beväpnade män satte dessutom upp vägspärrar utanför Slovjansk och stoppade fordon på väg in, enligt vittnesuppgifter. Ukrainsk polis uppger att militanta separatister lagt beslag på hundratals skjutvapen på polisstationen i staden.

Kiyv Post pratade med en ockupant som förklarade att målet är att få till stånd en folkomröstning den 11 maj om att gå samma väg som Krim.

Hårt svar

Inrikesminister Arsen Avakov skrev på Facebook att separatister öppnat eld mot polisstationer i Krasnji Lyman. Dessutom ska en kemikaliefabrik med ett sprängämnesförråd ha stormats - men inte tagits över.

Ukrainas president Oleksandr Turtjynov svarade på oroligheterna med att sparka chefen för säkerhetstjänsten i Donetsk. Regeringen meddelade senare under kvällen att de aktiverat en operativ insatsplan för att stoppa separatisterna - och att de ser ockupationerna som ryska aggressioner. "Svaret kommer att bli mycket hårt, för det är skillnad på demonstranter och terrorister", skrev Avakov.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes