Mot hatbrott - i sonens namn

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Mordet på Matthew Shepard satte hatbrott mot homosexuella på kartan. 15 år senare slåss hans föräldrar för samkönade och homosexuellas rättigheter i USA.

– Fortfarande kan man få sparken i 30 delstater om det kommer fram att man är homosexuell. Senaten har godkänt ett lagförslag som förbjuder diskriminering i arbetslivet, men det är tveksamt om representanthuset ens tar upp det, säger pappan Dennis Shepard till TT.

För drygt 15 år sedan lämnade hans son, Matthew Shepard, en bar i Laramie i hemstaten Wyoming med två unga män, i tron att de skulle köra honom hem. Men de tog honom till en ödslig plats på prärien där de band honom vid en grind på ett staket och misshandlade honom svårt med pistolslag. Han lämnades blodig och medvetslös att dö i kylan.

Händelsen fick föräldrarna att starta en stiftelse i hans namn där de jobbar för jämlikhet och lika rättigheter för människor som är homo-, bi-, transsexuella och queer (hbtq).

– Jag gör det jag vet att Matthew hade velat göra, säger mamman Judy Shepard till TT under ett Sverigebesök.

– Diskriminering finns världen över, är det något jag lärt mig så är det att godhet och respekt inte är enkelt

Hbtq-personer är en särskilt utsatt grupp i USA, enligt medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center. I en rapport från tidigare i år konstateras att homosexuella löper betydligt högre risk att utsättas för hatbrott än andra minoriteter.

TT

Publicerad: