Spänningarna ökar i Venezuela

Venezuela. Oppositionen i Venezuelas nationalförsamling har antagit en resolution där president Nicolás Maduros regering påstås ha genomfört en statskupp.

– Vi är här för att offentligt fastställa konstitutionens beklagliga och smärtsamma sammanbrott, säger Julio Borges, ledare för center-högeralliansen MUD.

Inför omröstningen om den symboliska resolutionen avbröts mötet i nationalförsamlingen under en knapp timme av att ett hundratal regeringstrogna demonstranter trängde sig in i byggnaden och skanderade "församlingen kommer att misslyckas".

– Det finns inga åsikter eller argument, bara våld, kontrade oppositionsledaren Henrique Capriles, innan demonstranterna fördes ut av vakter.

I torsdags upphävde myndigheterna oppositionens plan för att avsätta president Nicolás Maduro i en folkomröstning genom att sätta stopp för ett viktigt steg i processen. Regeringen har också förbjudit oppositionsledare att lämna landet.

Konflikten mellan landets regim och den mäktiga men splittrade oppositionen i det oljerika landet är svårt drabbat av våld och brist på mat.

I lördags marscherade tusentals kvinnor i Caracas i protest mot att myndigheterna stoppat oppositionens försök att avsätta Maduro.

– Vi kan inte hantera det här längre. Det finns ingen mat, det finns ingen medicin, det finns ingen framtid för mina barnbarn eller för några venezuelaner, säger 65-åriga Maria de Guevara, som deltog i demonstrationsmarschen.

Oppositionen har uppmanat till nationella demonstrationer med start på onsdag.

TT-AFP

Publisert: