IS trycks tillbaka kring Mosul

Irak. Nya anfall från olika riktningar ökar nu trycket på IS i och kring Iraks näst största stad Mosul.

Uppgifter kommer om att IS-krigare flyr över gränsen till Syrien.

En elitstyrka inom irakiska armén uppger att den återtagit staden Bartalla, som ligger ungefär 15 kilometer öster om Mosul. Den hade cirka 10 000 invånare, huvudsakligen kristna, innan IS tvingade dem på flykt när gruppen svepte in och tog över området i augusti 2014.

Erövringen av Bartalla beskrivs som viktig för den fortsatta offensiven in mot Mosul, som också hålls av IS sedan augusti 2014.

Snabbare än väntat

Medan irakiska trupper anfaller från öster och söder har kurdiska styrkor inlett en operation för att jaga bort IS från staden Bashiqa nordost om Mosul och från omkringliggande byar. Målet är att tränga tillbaka IS men också att ytterligare begränsa gruppens rörlighet och förmåga att manövrera.

Medan framryckningarna under onsdagen rapporterades ha bromsats en aning då offensiven nått mer tätbefolkade områden kring miljonstaden Mosul säger Iraks premiärminister Haider al-Abadi att regeringsstyrkorna nu har ett annat tempo.

– Vi avancerar snabbare än vi hade förväntat och planerat, säger al-Abadi i en videokonferens med deltagarna på dagens internationella möte i Paris.

Flyr till Syrien

Där ska man diskutera den politiska framtiden för Mosul efter att IS drivits ut.

Redan nu kommer rapporter om att IS-krigare i Mosul börjar fly över gränsen till terrororganisationens syriska fäste al-Raqqa.

– Vi har inte råd med misstag i jakten på terroristerna som redan lämnar Mosul för al-Raqqa, säger Frankrikes president François Hollande vid mötet i Paris.

Farhågor har lyfts om att mycket stora flyktingvågor kan komma när slaget om Mosul rört sig in i mer centrala delar.

TT-AFP

Publisert: