Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Kamp mot klockan i krigets Irak

Publicerad 2016-06-11

Flyktingkrisen. Tusentals civila flyr undan striderna som syftar till att befria den irakiska staden al-Falluja från jihadistgruppen IS. Hjälparbetare beskriver insatserna för att få fram det stöd som människor behöver som en kamp mot klockan.

Stannar de i al-Falluja riskerar de att dö i offensiven vars mål är att återta staden från jihadisterna i Islamiska staten (IS). Men vissa mister också livet under de desperata försöken att sätta sig i säkerhet.

– Människor tvingas korsa öknen, sedan floden Eufrat. Ibland skjuter IS på dem, ibland hamnar de i korseld. Flera människor har drunknat när de försökt ta sig över floden med hjälp av vadhelst som flyter, till och med kylskåp, säger Jeffrey Bates, kommunikationschef för FN:s barnfond Unicef i Irak, på telefon från Bagdad.

Fortsatt svårt

Det är svårt att ta sig ut från al-Falluja, många som flyr kommer från områden runtomkring. Omkring 50 000 civila tros befinna sig i den belägrade staden, även om det finns uppgifter som tyder på att den siffran i själva verket är mycket högre.

När människorna slutligen kommer fram till de läger som den irakiska regeringen byggt är de hungriga, trötta och rädda. Och deras prövningar är långt ifrån över. Myndigheterna har inte resurser att ta hand om den flyende befolkningen.

Umm Bariq kom nyligen till ett läger i regeringskontrollerade Amiriyat al-Falluja

– Jag riskerade mitt liv eftersom jag var oroad för mina barn och det fanns nästan ingenting i al-Falluja, ingen mat, ingen elektricitet, inget bränsle. Ingenting, säger hon till tidningen The New York Times och lägger till att hon nu står inför den brist på mat, vatten och medicin som råder i lägret.

– Vi lider här under svåra förhållanden.

I ett gemensamt uttalande beskriver FN och dess samarbetsorganisationer en kamp mot klockan för att kunna bistå med livräddande hjälp till människor på flykt i Anbarprovinsen, där al-Falluja ligger.

Snart maxkapacitet

Dessutom börjar lägren bli fulla, snart ryms helt enkelt inte fler flyende människor. Organisationerna försöker jobba snabbare för att kunna bistå med mat, vatten och medicinsk hjälp.

– Vatten är ett av de största problemen. Det är extremt hett och människor flyr med vad de kan få med sig, kläder och kanske några dokument. Vår kapacitet att lagra och leverera rent dricksvatten är en av de största utmaningarna, säger Bates.

Samtidigt finns ett hål på över 500 miljoner dollar i FN:s åtgärdsplan som ska täcka de humanitära behoven i Irak.

– Det fortsätter att komma människor, och vi väntar oss ännu fler. Men utan tillräcklig finansiering kommer vi inte att kunna hjälpa alla. Så är det bara.

TT