Petraeus redo bli utrikesminister

UTRIKES

USA. David Petraeus, som avgick från posten som CIA-chef efter en skandal, anser att han sonat för sina misstag. Ex-generalen säger att han är redo att bli Donald Trumps utrikesminister.

– Jag har under ett antal år medgivit att jag gjorde ett allvarligt misstag för fem år sedan. Jag medgav det, jag bad om ursäkt, jag har betalat ett högt pris för det och jag har lärt mig av det, säger Petraeus till ABC News.

64-årigen har en akademisk karriär bakom sig, och under nästan fyra decennier klättrade han allt högre upp i hierarkin i den amerikanska försvarsmakten.

Hemligstämplat material

Efter den amerikanska offensiven under kriget i Irak 2008-2010 blev han en av USA:s mest hyllade och dekorerade generaler. Han var även befälhavare för de Natoledda Isaf-styrkorna i Afghanistan där också svenska militärer ingick.

Bedömare anser att Petraeus internationella erfarenheter och kontakter överglänser den tillträdande USA-presidenten Trumps övriga potentiella kandidater till toppjobbet, bland dem Mitt Romney, tidigare guvernör i Massachusetts och den republikanske kandidat som 2012 förlorade valet mot den sittande presidenten, demokraten Barack Obama. Övriga på listan är New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, tidigare FN-ambassadören John Bolton och senatorn Bob Corker.

Petraeus avgick 2012 som CIA-chef sedan det blev känt att han visat sin älskarinna och levnadstecknare Paula Broadwell hemligstämplade dokument.

I fjol förklarade han sig skyldig till tjänstefel och fick två års villkorlig fängelsedom plus böter på motsvarande 920 000 kronor.

"Amerikansk hjälte"

Trumps tillträdande vicepresident Mike Pence bekräftar att Petraeus är med i leken, och han hyllar ex-generalen som en "amerikansk hjälte".

– (Trump) kommer bedöma helheten i general Petraeus karriär när han fattar sitt beslut, tillägger Pence.

Om Trumps nominerar den pensionerade generalen till utrikesministerposten öppnar den tillträdande presidenten för anklagelser om hyckleri - inte minst bakgrund av de kanonader av hätska angrepp som republikanen riktade mot demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i valrörelsen för hennes hantering av hemligstämplad information och privata e-postserver under tiden som utrikesminister i Barack Obamas regering.

TT-AFP