Det här händer efter Renzis nederlag

UTRIKES

Italien. Premiärminister Matteo Renzi lämnar in sin avskedsansökan efter nederlaget i folkomröstningen om Italiens grundlag. Vad väntar nu?

Vad händer med Matteo Renzi?

Folkomröstningen kom delvis att handla om premiärminister Matteo Renzi snarare än om grundlagen han ville förändra. Under kampanjen lovade han att avgå om hans förslag röstades ned. Sedan närmare 60 procent av det italienska folket underkände reformförslaget meddelade Renzi att hans styre är över.

Han ska lämna in sin avskedsansökan till president Sergio Mattarella sent på måndagen.

Vem ska då styra Italien?

President Mattarella får ansvar för den politiska framtiden och kommer att kalla in de ledande partierna för att försöka forma en ny regering. De tunga aktörerna blir Matteo Renzi, som fortfarande leder det styrande mittenvänsterorienterade Demokratiska partiet, Silvio Berlusconi från konservativa Forza Italia, Beppe Grillo eller någon annan representant från euroskeptiska, direktdemokratiförespråkande Femstjärnerörelsen samt Matteo Salvini från EU- och invandringsfientliga Lega Nord.

Övergångsregeringen är tänkt att sitta vid makten fram till ordinarie val 2018.

Men blir det inte nyval?

Femstjärnerörelsen och Lega Nord vill ha nyval. Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo kräver att det ska lysas ut "inom en vecka" med hänvisning till den nyligen antagna vallagen Italicum. Femstjärnerörelsen kritiserade tidigare valreformen, som innebär att det parti som får minst 40 procent av rösterna i parlamentsvalet automatiskt kommer att få majoritet i underhuset.

Förändringarna i vallagen var tänkta att fungera tillsammans med de ändringar av grundlagen som det italienska folket nu har förkastat. Demokratiska partiet har gjort klart att det nu vill ändra vallagen tillbaka till ett proportionellt system.

Femstjärnerörelsen ser goda chanser att ta hem ett val enligt de nya reglerna, innan de går tillbaka till ett proportionellt system.

De flesta analytiker tror dock inte att det blir nyval.

Okej, men vem blir ny premiärminister?

Det har spekulerats i veckor kring vem som kan stå på tur för att ta över som premiärminister efter Renzi. Det namn som nämns oftast är Pier Carlo Padoan, nuvarande finansminister. Kulturminister Dario Franceschini och Carlo Calenda, minister för ekonomisk utveckling, är andra möjliga kandidater.

Premiärministern plockas troligtvis från Demokratiska partiet.

TT