Blir chef för departement han ville skrota

UTRIKES

USA. Rick Perry, som en gång lovade att lägga ned energidepartementet om han valdes till president, kan bli USA:s nästa energiminister.

Samtidigt pekas Ryan Zinke otippat ut som näste inrikesminister.

Republikanen Perry pekas ut som tilltänkt energiminister av medier i USA. Det var vid en debatt i november 2011 som han skulle redogöra för vilka departement han ville skrota:

– Jag skulle göra mig av med utbildningsdepartementet, handelsdepartementet och...

Sedan följde 53 sekunder av obekvämt famlande. Debattmotståndarna försökte hjälpa honom på traven, men det hjälpte inte.

– Det tredje kommer jag inte på. Ledsen. Hoppsan, sade Perry till slut. Och det var just energidepartementet han for efter.

Den 66-årige före detta Texas-guvernören konkurrerade under en kort period med Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat. Perry var då inte nådig i sin kritik mot fastighetsmagnaten och kallade honom "en cancersvulst på konservatismen" som representerade "en giftig blandning av demagogi, småaktighet och trams".

Perry har även förekommit i spekulationerna om vem som ska bli ny inrikesminister, liksom förre Alaskaguvernören Sarah Palin. Men den posten har erbjudits Ryan Zinke, erfar Politico.

Zinke, som sitter i representanthuset för Republikanerna, sägs ännu inte ha svarat på erbjudandet. Han var tidigt ute och ställde sig bakom Donald Trumps kandidatur.

TT-AFP-Reuters