Syrien fortsatt farligast för journalister

Publicerad 2016-12-19

Världen. Syrien fortsätter vara det farligaste landet i världen att jobba i för journalister, enligt Reportrar utan gränsers (RUG) årliga sammanställning. Minst 19 journalister dödades i landet under 2016.

Pressfrihetsorganisationen räknar till minst 53 journalister världen runt som mördades eller dödades avsiktligt, och ytterligare 21 som dödades i samband med sin yrkesutövning. Siffrorna visar på en nedgång från 101 dödade journalister under 2015, men minskningen handlar främst om att många ur yrkesgruppen har flytt de farligaste länderna, att mediebolag har stängts ner och att journalister har utövat självcensur för att överleva, enligt RUG.

Något fler journalister är frihetsberövade än i fjol. Sammanlagt hålls 348 journalister fängslade, fler än 100 av dem i Turkiet och 103 i Kina.

"Häxjakten på journalister i Turkiet har gjort att landet är världens största fängelse för journalister. Det har bara tagit president Erdogan ett år att totalt omintetgöra all mediepluralism i landet och Europeiska unionen har knappt sagt ett knyst", skriver Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

Ytterligare 52 journalister hålls som gisslan i Syrien, Jemen och Irak. Islamiska staten står för 21 av kidnappningarna.

TT

Följ ämnen i artikeln