Utrikes

Beslut om neddragningar i Irak nära

UTRIKES

Washington. USA:s president Barack Obama kommer inom de närmaste veckorna att fatta beslut om att ta hem soldater från Irak, uppger en regeringstjänsteman.

Obama har lovat att skära ner antalet soldater i Irak inom 16 månader och flytta tusentals soldater till Afghanistan, som han kallar huvudfronten i USA:s krig mot terrorn.

– Vi arbetar energiskt med Irak och vi väntar oss en rad snabba beslut om neddragningen - inte inom några dagar eller månader utan inom några veckor, sade regeringstjänstemannen.

Obama meddelade på tisdagen att USA ska skicka ytterligare 17 000 man till Afghanistan. Styrkan består av både soldater och underhållspersonal.

Enligt presidenten är förstärkningen nödvändig för att stabilisera den allt sämre situationen i Afghanistan, som "inte fått den strategiska uppmärksamhet, de direktiv och resurser landet så akut behöver".

Styrkan är en del av den upptrappning som den nya amerikanska regeringen tänker genomföra i Afghanistan. Nuvarande styrka på 38 000 man ska växa till 60 000 de kommande månaderna.

Den amerikanska regeringens beslut om truppförstärkning till Afghanistan var väntat, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

– De har tre brigader på väg in och har i dag beslutat skicka ytterligare två brigader. Det var väntat, och totalt innebär det nästan en fördubbling av antalet amerikanska soldater i landet, säger Bildt.

Förstärkningen är nödvändig inte minst för det presidentval som planeras i Afghanistan till den 20 augusti, anser han.

– Det måste kunna genomföras i så stora delar av landet som möjligt, där utmaningen är mycket stor i de södra och östra delarna. En truppförstärkning är nödvändig för att säkra valet, säger Bildt.

EU förbereder sig också för att skicka valobservatörer.

– Det är inte alldeles okomplicerat av lätt insedda säkerhetsskäl. Ska valen genomföras, och de är väldigt viktiga för stabiliteten i Afghanistan, då måste vi ha observatörer på plats. Det kräver en viss säkerhet, och då är det bra om det finns viss trupp där.

Sverige påverkas dock inte av det ökade antalet amerikanska soldater i landet, tror Bildt.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes