Utrikes

LTTE vädjar om eldupphör

UTRIKES

Colombo. Den tamilska LTTE-gerillan på Sri Lanka, hårt pressad i sina sista fästen på norra delen av ön, vädjar till omvärlden att få till stånd ett eldupphör. Men gerillan vägrar lägga ned sina vapen.

"Världssamfundet måste göra allt i sin makt för att få till stånd ett eldupphör, så att tamilernas lidande kan upphöra", hette det i ett uttalande från LTTE på måndagen.

De tamilska rebellerna, som förlorat nästan allt sitt tidigare territorium under de senaste månadernas massiva arméoffensiv, uppmanar omvärlden att sätta press på Sri Lankas armé - men tänker inte ge upp sina vapen.

Civila dödas

"Världen bör veta att kraven på LTTE att lägga ned vapnen och kapitulera inte bidrar till att lösa konflikten".

Gerillan hävdar att mellan 50 och 100 tamilska civila dödas och skadas varje dag under striderna av arméns tunga vapen - uppgifter som är svåra att bekräfta eftersom oberoende källor saknas.

"Det tamilska folkets skydd är beroende av LTTE:s vapen", skrev gerillan som anklagar regeringssidan för "folkmord".

Armén avvisade kategoriskt begäran om eldupphör.

– Vår inställning är att de måste lägga ned sina vapen och kapitulera, sade militärtalesmannen Udaya Nanayakkara.

Flygangrepp

Sri Lankas regering förnekar att civila angrips, och hävdar att det är rebellerna som begår krigsbrott mot civila genom att inte låta dem lämna krigszonen.

Över 50 000 soldater omringar LTTE:s sista fästen, där det antas finnas mellan 500 och 2 000 rebeller. Armén har lovat att krossa gerillan under våren.

I fredags överraskade dock LTTE genom att skicka två flygplan fullastade med sprängmedel mot Sri Lankas huvudstad Colombo. Båda sköts ned, men det ena träffade stadens skattekontor där en person dödades och över 50 skadades.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes