Utrikes

Utredare granskar olycksplats

UTRIKES

Amsterdam. Ett mirakel att så många överlevde, konstateras efter flygkraschen i Amsterdam i onsdags då en turkisk Boeing 737:a havererade vid landning.

Minst nio personer, varav tre besättningsmän, omkom i olyckan. På torsdagsmorgonen betecknades fortfarande situationen som kritisk för sex skadade och allvarlig för ytterligare 25. Omkring ett 20-tal av de totalt 134 ombordvarande klarade sig ändå helt utan skador.

– Att så många människor kunde ta sig ut för egen maskin är verkligen remarkabelt. Somliga har kallat det ett mirakel, säger Fred Sanders, talesman för den nederländska säkerhetsmyndigheten OVV, som utreder olyckan.

En bidragande anledning till att så många överlevde var att planet aldrig började brinna.

– Det kan ha att göra med att planet hamnade på ett lerigt fält snarare än på en betongväg eller landningsbana där gnistor kunde ökat risken för eld, säger Sanders.

Ett 40-tal personer arbetade hela natten kring olycksplatsen. Orsaken till haveriet är fortfarande oklar.

– Vi borde kunna ge en delrapport inom ett par veckor, säger Sanders.

Ledningen för Turkish Airlines och Turkiets transportminister Binali Yildirim får hård kritik i turkiska tidningar för sitt sätt att reagera på olyckan i Amsterdam. Bland annat var Yildirim mycket tidigt ute och hävdade att ingen hade omkommit, något som tidningen Vatan kallar för en "skandal".

"Amatörmässigt" skrev i sin tur tidningen Radikal, medan kollegorna på Aksam konstaterade att situationen "förvandlades från firande till tortyr" för passagerarnas anhöriga.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes