Utrikes

USA:s underskott 12,3 procent av BNP

UTRIKES

Washington. Cirka 1 750 000 000 000 dollar eller 12,3 procent av BNP. Så stort blir det amerikanska underskottet i statens finanser i år, enligt förhandsuppgifter om president Barack Obamas första budget.

I kronor räknat kan underskottet översättas till 15 biljoner svenska kronor, vilket är 15 000 miljarder. Underskottet är det största sedan andra världskriget i relation till BNP och läggs fram för att möta den mycket djupa lågkonjunkturen.

Det stora underskottet är delvis ärvt från förre presidenten George W Bush men späs på av det enorma stimulanspaket på 787 miljarder dollar som ska fart på de amerikanska hjulen.

I budgeten finns även Obamas sjukvårdsreform med. I en tioårig fond för att möta dessa åtaganden avsätts 634 miljarder dollar, berättade högt uppsatta regeringskällor för Reuters inför presidentens väntade presentation av budgeten på torsdagseftermiddagen svensk tid.

Kostnaderna för Irak- och Afghanistan-krigen beräknas landa på strax över 140 miljarder dollar i år, för att sjunka till 130 miljarder nästa år. Därefter är Obamas ambition att kostnaderna ska ner med ytterligare 50 miljarder dollar årligen. Under 2008 uppgick krigskostnaderna till cirka 190 miljarder dollar.

Framåt 2013 är Obamas mål att det totala underskottet i statsfinanserna ska ha arbetats ned till hälften - 533 miljarder dollar eller tre procent av BNP.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes