Utrikes

Clinton varnar Nordkorea

UTRIKES

Seoul. USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar Nordkorea för att fortsätta med sina provokationer och sade att landet inte förbättrar sina relationer med USA genom att förolämpa Sydkorea och vägra att föra samtal.

Clinton, på besök i Sydkorea, uppmanade på fredagen Pyongyang att leva upp till sina tidigare åtaganden och avveckla sitt kärnvapenprogram.

På en presskonferens i Seoul tillkännagav hon att karriärdiplomaten Stephen Bosworth utsetts till USA:s sändebud för Nordkorea. Han ska rapportera till henne och till president Barack Obama.

Den amerikanska utrikesministern sade att utvecklingen av demokratin och välståndet i Sydkorea "står i stark kontrast till tyranniet och fattigdomen på andra sidan gränsen i norr".

– Nordkoreas uppförande innebär en rad av viktiga utrikespolitiska utmaningar för USA, regionen och världen, sade hon.

– Bosworth ska ta itu med uppgiften.

Nordkorea anklagade på torsdagen USA för att förbereda ett kärnvapenangrepp och sade sig vara "helt redo" att gå i krig med Sydkorea.

"Krigiska kretsar i USA fortsätter att förbereda sig... för ett förebyggande kärnvapenanfall", sade det nordkoreanska kommunistpartiets tidning enligt den statsstyrda nyhetsbyrån KCNA. "USA pratar om 'dialog' och 'fred' på den koreanska halvön men försöker i praktiken trappa upp den militära konfrontationen", skrev språkröret.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes