Utrikes

Sju misstänkta pirater gripna

UTRIKES

Manama. Amerikanska marinen sade att den gripit sju misstänkta pirater i Adenviken utanför Somalia på onsdagen. Gripandet gjordes sedan fartyget Polaris hade sänt ut ett nödrop om att kriminella försökte kapa fartyget.

Polaris besättning lyckades dock få bort piraternas stegar innan de kunde klättra ombord, sade marinen i ett uttalande.

En grupp från det robotbestyckade kryssningsfartyget USS Vella Gulf kunde därefter stoppa en liten farkost med sju män som stämde in på beskrivningen som Polaris besättning givit.

Marinen hittade flera vapen på båten som använts av de misstänkta piraterna, sade USA:s försvarsdepartement i ett separat uttalande.

Tillslaget gjordes av den nya internationella styrkan, CTF 151, vars uppgift är att bekämpa sjöröveriet. Styrkan agerar i och omkring Adenviken, Arabiska sjön, Indiska Oceanen och Röda havet.

– Det är första gången som CTF 151 har gripit misstänkta pirater sedan den startade arbetet för mindre än en månad sedan, sade försvarsdepartementets talesman Bryan Whitman till reportrar i Washington.

De misstänkta piraterna, vilkas nationalitet inte avslöjades, befinner sig ombord på Vella Gulf i väntan på att överflyttas till amerikanska marinens båda fraktfartyg Lewis och Clark.

Pirater angrep över 130 handelsfartyg i Adenviken i fjol, en ökning med mer än 200 procent jämfört med 2007. Tungt beväpnade pirater använder sig av snabba båtar när de kapar fartyg, och ibland håller de besättningar fångna i veckor innan de släpps mot stora lösesummor som betalas av rederier eller regeringar.

Fler än 150 misstänkta pirater greps i Adenviken i fjol.

För bara några dagar sedan frigav pirater besättningen på ett ukrainskt fartyg som hållits som gisslan sedan september. Ombord på fartyget fanns bland annat stridsvagnar, och piraterna fick över tre miljoner dollar i utbyte mot att besättningen och båten släpptes.

Frisläppandet satte punkt för en av de mest spektakulära och mest långvariga fartygskapningarna på senare år.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes