Utrikes

Utredare söker "Doktor Döds" kropp

UTRIKES

Berlin/Kairo. Uppgifterna om att den efterspanade nazisten Aribert Heim, "Doktor Död", dog redan 1992 i Kairo ska utredas av polisen. Efterforskningarna sker i Egypten - en känd tillflyktsort för tyska nazister.

Österrikaren Heim har länge varit en av de mest eftersökta nazisterna från andra världskriget. Under kriget arbetade han bland annat i de ökända koncentrationslägren Buchenwald, Sachsenhausen och Mauthausen.

I Mauthausen verkade Heim som "läkare" och det var också här han blev känd som "Doktor Död" på grund av sina bisarra experiment på fångarna i lägret.

Efter kriget väcktes åtal mot Heim för mord och folkmord, men Heim undkom rättvisan och sedan dess har han varit spårlöst försvunnen.

Han har länge antagits leva i Sydamerika, och så sent som i somras reste det israeliska Simon Wiesenthal-centrets främste nazistjägare, Efraim Zuroff, till Chile. Syftet var att hitta och föra Heim inför rätta innan han dog.

Tv: Dog i Kairo

Tidigare i veckan hävdade dock den tyska tv-kanalen ZDF att Heim inte alls befunnit sig i Sydamerika utan bodde i Kairo där han 1992 avled i tarmcancer.

ZDF uppges ha trovärdiga bevis. Kanalen har tagit del av över hundra dokument, bland annat Heims pass, samt talat med Heims son och bekanta som Heim ska ha haft i Egypten, där han konverterat till islam och levt under annat namn.

Nu skickar både tysk och österrikisk polis utredare till Egypten för att utröna om det finns någon sanning i påståendena. Poliserna letar främst efter Heims grav och är beredda att gräva upp eventuella kvarlevor för att utröna om de är Heims.

Fler nazister

Om det visar sig att Heim tillbringat sina 30 år på flykt i Egypten är han bara en av flera högt uppsatta nazister som fått en fristad i landet.

Nazityskland blev tidigt en allierad till Egypten, som i tyskarna såg en allierad i kampen mot kolonialherren Storbritannien. Efter 1948 anställde president Nasser också flera nazister för att sköta propagandan mot ärkefienden Israel.

Flera högt uppsatta tyska nazister kunde på så sätt göra ny karriär i Egypten. Flera av dem har namngivits, men det är oklart exakt hur många som kom dit eftersom de egyptiska myndigheterna helst inte talar om den känsliga frågan.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes