Grekland tar strid för nya villkor

Publicerad:
Uppdaterad:

Grekland. Greklands nya regering har laddat upp för strid om långivarnas åtstramningskrav på dagens krismöte i Bryssel.

Än så länge har dock långivarna, med ECB och Tyskland i spetsen, inte imponerats.

Krismötet i Bryssel, där euroländernas finansministrar deltar, äger rum sedan den grekiske vänsterledaren Alexis Tsipras koalitionsregering med 162 av 300 röster vunnit en förtroendeomröstning i parlamentet i Aten under natten till i dag.

Brett stöd

En opinionsmätning i Grekland publicerad inför förtroendeomröstningen visade samtidigt på ett brett folkligt stöd för den hårda linjen mot långivarna. Cirka 75 procent av de tillfrågade stödjer Tsipras hårda linje mot villkoren i de stödprogram från EU och IMF, med nödlån på totalt 240 miljarder euro, som Grekland finansierat sig med sedan 2010.

– Vi söker inte konfrontation. Vi kommer göra allt för att undvika det, sade Greklands finansminister Yanis Varoufakis i parlamentsdebatten i Aten sent i tisdags, rapporterar byråer.

– Men det är ingen förhandling om du inte ens är beredd att överväga en konfrontation, tillade han.

Samtidigt har såväl talespersoner för EU-kommissionen och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble förnekat att det tagits fram ett medlingsförslag från det extrainkallade mötet om Grekland, en uppgift som spridits i medier.

Utan en uppgörelse mellan Grekland och långivarna fruktar många att det konkursmässiga landet till slut tvingas lämna eurozonen.

Erbjudande från Ryssland

Tsipras regering har inte dolt att man tittar på alternativ.

Greklands nya utrikesminister Nikos Kotzias är exempelvis i Moskva i dag, dit han bjudits av sin ryske kollega Sergej Lavrov.

Både Ryssland och Kina har utan att Grekland bett om det erbjudit stöd till den nya grekiska regeringen, enligt Greklands EU-minister Nikos Chountis.

Greklands försvarsminister Panos Kammenos sade tidigare i veckan att det kan bli aktuellt att hans regering vänder sig till USA, Kina eller Ryssland för hjälp om euroländernas regeringar inte backar från sina åtstramningskrav.

TT

Publicerad: