Malmström hörs om EU-handel

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Bryssel. EU:s frihandelsavtal med USA spelar huvudrollen när Cecilia Malmström (FP) blir först ut i EU-parlamentets utfrågningar av kommande kommissionärer.

Malmström kommer att pressas hårt om hur avtalen vill lösa tvister mellan företag och stater.

Svenskan är tänkt som handelsansvarig i Jean-Claude Junckers tillträdande EU-kommission och har hamnat i en trasslig citathärva inför utfrågningen.

Striden gäller de så kallade investeringsskydd som reglerar hur stater och företag ska kunna avgöra tvister mellan sig och som frihandelsförhandlarna så här långt sett som oproblematiska.

Kritikerna, inte minst från vänster, anser dock att systemet ger storföretagen för stark ställning gentemot politiska beslut som fattas. Därför kräver exempelvis Tysklands vice förbundskansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel, att investeringsskyddet (förkortat ISDS) helt plockas bort ur det frihandelsavtal som just förhandlats klart med Kanada.

Felcitering?

Även Malmström vill ta bort investeringsskydden, åtminstone enligt en läckt variant av de skriftliga svar som hon på förhand gett inför måndagens utfrågning. I svaren citerar Malmström nämligen vad blivande chefen Juncker rakt ut ska ha sagt i samma ärende.

Citerandet hälsades omedelbart som "extremt välkomna nyheter och en stor seger" av EU-parlamentets socialdemokrater i ett uttalande i lördags.

Kruxet är bara att en källa inom EU-kommissionen snabbt konstaterade för nyhetsbyrån Reuters att Juncker aldrig sagt det som citerats och att den slutgiltiga varianten av Malmströms skriftliga svar kommer att se annorlunda ut.

Svenska frågor

Malmström lär därför pressas om både själva skyddet och hur det kom sig att det felaktiga citatet användes när hon ställs inför utskottsledamöterna vid 14.30-tiden på måndagen. Ändå anses hon tillhöra de kommissionärer som lättast kommer att bli godkända.

Två av Malmströms frågor ställs av svenskarna Christofer Fjellner (M) och Marita Ulvskog (S).

– Eftersom alla andra kommer att prata om hur vi ska skydda Europa från den hemska importen . . . så tänkte jag göra tvärtom. Jag tänker ge henne en möjlighet att förklara lite grann om hur ekonomin fungerar, säger Fjellner.

TT:s korrespondent

Publicerad: