Iran: al-Assads regim bör reformeras

Publicerad:
Uppdaterad:

Syrien/Iran. Syriens regim måste reformeras, enligt Irans president Hassan Rouhani. Men den behöver stöd om Islamiska staten ska övervinnas.

Trots att ståndpunkten går på tvärs med västmakterna, anser allt fler att Rouhani har en viktig roll i fredsprocessen.

Enligt Hassan Rouhani är en förutsättning för att bekämpa Islamiska staten (IS) att Syriens regim inte försvagas ytterligare.

– Det innebär inte att den syriska regeringen inte behöver reformeras⦠självklart behöver den det, sade Rouhani vid ett tal inför olika intresseorganisationer i USA, enligt Reuters.

Pakt med Ryssland och Syrien

Rouhani, som nyligen offentliggjort ett samarbete med Ryssland, Irak och Syrien i kampen mot IS, varnar för att Syrien blir en fristad för terrorister om president Bashar al-Assad tvingas avgå.

– Om Syriens regering inte är med i ekvationen kommer terroristerna att inta Damaskus.

Samtidigt har Frankrikes president François Hollande under ett möte med sin kollega sagt att Iran kan bidra med att hitta en politisk lösning på Syrienkonflikten.

– Iran är en spelare (i regionen), men kan också till hjälp, säger en regeringskälla till nyhetsbyrån AFP.

Inställningen till al-Assad har mjuknat bland västmakterna på senare tid. Storbritanniens premiärminister David Cameron har sagt att al-Assad skulle kunna ingå i en övergångsregering, en synpunkt även USA och Tyskland öppnat för de senaste veckorna.

Ryssland ökar Syrienstöd

Ryssland, som skickat stridsflyg, helikoptrar och andra militärfordon till Syrien, har sedan länge hållit regimen under armarna. I en intervju med tv-bolaget CBS meddelade president Vladimir Putin att landet inte har satt in några marktrupper i kriget - ännu.

– Men vi överväger att intensifiera samarbetet med både president al-Assad och våra partner i andra länder, sade han.

Putin träffar i dag USA:s president Barack Obama för att diskutera bland annat Syrienfrågan.

Fredssamtal med USA och Ryssland

Och enligt Rysslands biträdande utrikesminister, Michail Bogdanov, kommer de båda stormakterna att nästa månad delta i fredssamtal om Syrien med Iran, Saudiarabien, Turkiet och Egypten.

– Fyra Syrienarbetsgrupper bör formas i Genève och kontaktgruppens möte med de mest inflytelserika utomstående spelarna tror jag kommer att skjutas fram till i oktober, efter FN:s generalförsamling, säger Bogdanov, enligt AFP.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien