Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Sverige exempel när Irland röstar

Publicerad 2013-10-04

Dublin. När Irland i dag folkomröstar om parlamentets överhus, seanad éireann, framhålls Sverige som ett exempel på att en kammare i parlamentet är bättre.

– Seanad éireann är maktlöst och odemokratiskt. Det kostar 20 miljoner euro om året, säger premiärminister Enda Kenny i ett videotal.

– Andra små länder som Sverige och Danmark har tydligt visat att enkammarparlament inte bara kostar mindre men fungerar mycket effektivare och med vida större transparens.

Opinionsmätningar tyder på ett ja till att skrota överhuset.

Danmark hade en "rigsdag" med två kammare fram till 1953, Sverige slopade tvåkammarriksdagen 1971.

De som är kritiska till att införa en förändring anklagar premiärministern och hans konservativa parti Fine Gael för att gömma sig bakom löftet om besparingar. Makten kommer att centraliseras och hamna i regeringens händer - och därmed stängs dörren till mer genomgripande politiska reformer, enligt de kritiska rösterna.

Det var när premiärminister Enda Kenny befann sig i opposition som han förde fram förslaget om folkomröstningen - som ett populistiskt drag, påpekar Michael Gallagher, professor i statsvetenskap vid Trinity College Dublin, för brittiska BBC.

– Regeringen har presenterat det som ett tillfälle att skära ner på antalet politiker. I en tid då Irland inte är förälskade i sina politiker, verkar idén ha gått hem, säger Michael Gallagher.

Bland vanligt folk finns också uppfattningen om överhuset som ett slags "vilohem" för politiker som inte lyckats ta sig in i dail éireann, parlamentets underhus.

Den oberoende senatorn Katherine Zappone varnar för att ett ja kommer att föra Irland in i "ett konstitutionellt ingenmansland".

– Ett ja kommer att leda till att Irlands konstitution blir filéad och styckad, sade hon under Democracy Matters konferens i Dublin.

Rösterna ska räknas först under lördagen, då resultatet väntas stå klart under eftermiddagen.

TT-AFP