Utrikes

Syrien anklagas för kemvapenattack

UTRIKES

Stockholm. Rebeller och den syriska regimen anklagar varandra för en gasattack, som ska ha skadat ett hundratal invånare i en rebellkontrollerad by i Hamaprovinsen i fredags.

– Regimplan bombade Kafr Zita med tunnor med sprängmedel, som spred en tjock rök och lukt som orsakade kvävningssymtom och förgiftning, säger Rami Abdel Rahman vid regimkritiska Syriska människorättsobservatoriet till AFP.

Den syriska statstelevisionen beskrev det som en klorgasattack, som krävt två dödsoffer och skadat över 100 personer, men lade skulden på al-Qaida-allierade rebeller i al-Nusrafronten.

Bilder som uppgavs komma från ett fältsjukhus visade gråtande barn och män med syrgasmasker. Men varken uppgifterna eller bildernas äkthet har bekräftats av oberoende källor.

Israeliska tidningen Haaretz uppgav tidigare i veckan att den israeliska militären har bevis för att syriska regimstyrkor använt kemiska vapen vid två attacker i stadsdelen Harasta i östra Damaskus den 27 mars.

I augusti förra året utfördes den dödligaste kemvapenattacken i världen på 25 år, i en rebellkontrollerad förort till Damaskus. President Bashar al-Assad gav rebellerna skulden för attacken, som tros ha krävt över tusen människoliv.

Den ledde till att omvärlden satte press på Syrien, som gick med på att förstöra sina kemvapen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes