Putin beordrar valövervakning

Publicerad 2011-12-15

Moskva. Gärna demonstrationer - men inga olagliga, säger Rysslands premiärminister Vladimir Putin. Han lovar också kameraövervakning i vallokaler och bekräftar Dmitrij Medvedev som blivande premiärminister.

Putin höll i dag sitt årliga telefonväkteri under 4,5 timme, där han i direktsändning svarade på ryssarnas frågor. Årets utfrågning hamnar i nytt ljus då protesterna mot Putin växer och kritik riktas mot valsystemet.

Putin meddelar att han beordrat att införa övervakningskameror i landets vallokaler för att kontrollera att valfusk inte förekommer.

– Jag har bett valkommissionen att installera webbkameror i samtliga 90 000 vallokaler, säger Putin.

Att demonstrera mot valresultatet är helt ok, bara det sker på lagligt vis, sade Putin också under telefonväkteriet.

– Protester, javisst - men endast i enlighet med lagen. Folk ställs ofta inför orättvisor och det är möjligt och nödvändigt att agera mot det. Men låter du någon annan dra in dig i någon sorts planer som syftar till att destabilisera samhället så är det fel och oacceptabelt, sade premiärministern som anklagade oppositionen för att ha förmått demonstranter att protestera mot betalning.

– Jag vet att studenter fick lite pengar - och det är väl bra om de kan tjäna lite.

Frågestunden berörde en lång rad ämnen, allt från vintertid till adoptioner.

Mångmiljardären Michail Prochorov, som nyligen beslutat sig för att kandidera i presidentvalet i vår, betecknas av Putin som "stark".

– Jag tänker inte önska honom lycka till eftersom jag också kandiderar, men jag är säker på att han kommer att bli en värdig och stark rival.

Kasianov - premiärminister under Putin till 2004 men i dag en av ledarna för den liberala oppositionsrörelsen Parnas - fick dock inga goda vitsord.

– Många liberala regeringsledamöter, däribland (förre ekonomiministern) German Gref och andra tidigare ministrar, kom till mig och krävde att Kasianov måste sparkas. De sade att de "inte ville arbeta med den tjuven", sade Putin.

– Var han effektiv? Han försökte göra något de första 12-18 månaderna och sedan var effektiviteten noll under de följande två åren.

Putin passade också på att ge USA en skrapa för dödandet av Libyens förre ledare Muammar Gaddafi.

– Vem gjorde det? frågade sig premiärministern.

– Det var drönare, inklusive amerikanska, som anföll hans kolonn. Med hjälp av radio - genom de specialstyrkor som inte skulle ha funnits där - så kallade de sedan in den så kallade oppositionen och krigare och dödade honom (Gaddafi) utan rättegång eller utredning, sade Putin.

Till journalister efter frågestunden förklarade Putin att han kan komma att delta i valdebatter inför presidentvalet i vår "i något sorts format".

Samtidigt bekräftade han att han ser avgående presidenten Dmitrij Medvedev som blivande premiärminister, utgående från resultatet i parlamentsvalet.

– Enade Ryssland fick majoritet. Det var en ovillkorlig seger, om än med vissa förluster. Jag tror att Dmitrij Anatoljevitj (Medvedev) kan formera en regering och arbeta effektivt, sade Putin enligt Reuters.

Om han väljs till president lovar Putin dessutom att överväga en eventuell nådeansökan från fängslade Yukoschefen Michail Chodorkovskij.

TT-AFP