Apple stoppar telefoner i Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking/Washington. När Apple skulle släppa sin nyaste telefon i Kina utbröt tumult. Teknikjätten stoppar nu försäljningen i egna butiker och öppnar samtidigt fabriker för insyn, efter anklagelser om bristande arbetsvillkor.

Efter att ha köat en hel natt för att få köpa den senaste utgåvan av teknikjätten Apples senaste mobiltelefon kokade ilskan på fredag bland kinesiska shoppare i Pekings Sanlitun-distrikt. Apples lokala butik hade inte öppnat som utlovat och efter bråk med säkerhetsvakter meddelade Apple att de inte längre tänkte sälja några nya telefoner i någon av sina fem butiker i Kina. I Sanlitun var recensionerna frostiga.

– Vi har väntat här hela natten, det är inte rättvist, sade 18-årige Tom Sun.

– Vi är arga för att det här amerikanska företaget sade att de skulle öppna portarna klockan sju.

Det var dock inget totalstopp och telefonerna kunde fortfarande köpas i andra butiker.

Kalifornienbaserade Apple har på senaste tiden expanderat aggressivt i Kina och dess produkter har blivit mycket populära bland Kinas växande medelklass.

Apple har förföljts av anklagelser om bristande arbetsvillkor efter flera fall av självmord på en kinesisk fabrik. På fredagen uppgav dock gruppen Förbundet för rättvist arbete att Apple gått med på att öppna sina fabriker för granskning.

TT-AFP

Publicerad: