Kina protesterar mot Taiwan-samtal

UTRIKES

USA/Taiwan. Ingen har gjort det sedan 1979. Sedan kom Donald Trump.

Genom att prata med Taiwans ledare Tsai Ing-wen i telefon bröt USA:s blivande president med årtionden av amerikansk utrikespolitik i Asien. Nu har Kina lämnat in en protest till USA.

Kinas utrikesdepartement meddelar att det har framfört en protest till USA, med en uppmaning att se till att upprätthålla den så kallade "ett Kina"-politiken. Då slipper några onödiga spänningar länderna emellan uppstå, anser Kina.

"Det måste verkligen stå klart att det bara finns ett Kina i världen. Taiwan är en omistlig del av landets territorium", skriver departementet i ett uttalande.

Protesten kommer då det står klart att Taiwans president Tsai Ing-wen och USA:s näste president Donald Trump talat i telefon.

"Taiwans president RINGDE MIG i dag för att gratulera mig till presidentsegern. Tack!", twittrade Donald Trump ut efter sitt samtal.

Pratade samarbete

Enligt Taiwans presidentkontor diskuterade de båda ett närmare bilateralt samarbete, något som är mycket känsligt - Kina anser nämligen att Taiwan är en provins i landet. Kort efter samtalet gick Vita huset ut och betonade att dess så kallade "ett Kina"-politik står fast.

Kinas utrikesminister Wang Yi kallar Taiwans påringning för ett "småsint agerande" som inte kan förändra den internationella "ett Kina"-politiken.

– Jag tror inte att det kommer att förändra den långsiktiga Kina-politiken för USA:s regering. "Ett Kina"-politiken är hörnstenen i den välmående utvecklingen av de kinesisk-amerikanska banden, och vi hoppas att man inte blandar sig i eller skadar den politiska grunden på något sätt, sade han enligt Hongkongbaserade Phoenix tv, skriver Reuters.

"Dåliga nyheter"

Enligt Washington Post är det första gången en amerikansk president eller tillträdande president har direktkontakt med en taiwanesisk ledare sedan USA bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan 1979. Året före hade dåvarande presidenten Jimmy Carter erkänt Peking som den enda regeringen för både Fastlandskina och Taiwan.

– Det här är en stor händelse, det är första gången som den tillträdande presidenten har utmanat Kina. Det här måste betyda dåliga nyheter för det kinesiska ledarskapet, säger Shi Yinhong, professor i internationella studier vid Renminuniversitetet i Peking till New York Times.

"Så här krig startar"

Det här är bara ett av flera utrikespolitiska drag av Trump som fått många att höja på ögonbrynen. Tidigare i veckan framkom exempelvis att han inte efterfrågat några dragningar från amerikanska diplomater innan kontakter med andra länders ledare.

Över telefon har Trump haft uppmärksammade och ifrågasatta konversationer med både Filippinernas president Rodrigo Duterte och Pakistans premiärminister Nawaz Sharif. Samtalet med Taiwan var dock att gå över gränsen, anser vissa kritiker.

"Det som sker nu är en större omsvängning i utrikespolitiken helt utan plan. Det är så här krig startar", skriver senatorn och demokraten Chris Murphy på Twitter.

Men Ted Cruz, konservativ Texassenator som tidigare hört till Trumps hårdaste kritiker, välkomnar den tillträdande presidentens linje.

– Jag ser mycket hellre att Donald Trump talar med president Tsai än med Kubas Raul Castro eller Irans Hasan Rouhani", säger han och passar därmed också på att kritisera president Barack Obama för att ha samtalat med de kubanska och iranska ledarna.

Tummen upp för Trump

Ari Fleischer, Vita husets talesperson under förre republikanske presidenten George W Bush anser inte att det var negativt att ta emot samtalet - som radikalt bröt mot den kinesiska "ett Kina-politiken".

"Jag har inget emot att Trump ger tillbaka", twittrar Fleischer efter att han konstaterat att Kina blivit mer aggressivt gentemot USA på senare tid.

Bedömare pekar också på att om en tung spelare som USA byter linje kan det ur Pekings perspektiv innebära en risk för att också andra västländer följer efter. Den nya linjen kan även svälla till att omfatta Hongkong och andra områden som Kina anser vara Pekings ensak. Särskilt kontroversiellt är de omstridda områdena i Sydkinesiska sjön, som både Kina och flera grannländer i Sydostasien gör anspråk på, och som orsakat såväl diplomatiska bråk och direkta militära hot samt mindre sammanstötningar.

TT-AFP-Reuters