Vilda upplopp mot Trump i Portland

Publicerad 2016-11-11

USA. Förstörda bilar och föremål som kastas mot polisen. De omfattande protesterna runt om i USA mot den nyvalde Donald Trump är inne på dag två. Polisen i Portland klassar nu protesterna som upplopp.

På östkusten har protester ägt rum i huvudstaden Washington, Baltimore, Philadelphia och New York, medan det på västkusten hållits demonstrationer i Los Angeles, San Francisco, Oakland och Portland enligt nyhetsbyrån Reuters.

På grund av "omfattande kriminellt och farligt beteende" ska protesterna i Portland ses som upplopp, skriver den lokala polisen på sitt Twitterkonto. Omkring 1 500 människor är ute på gatorna och föremål har kastats mot polisen och bilar har förstörts, skriver polisen.

Polisen har satt upp säkerhetsstängsel runt Trumps nyinvigda hotell i Washington, inte långt från Vita huset, och avskärmat Trump Tower på Manhattan med betongblock.

Omkring hundra personer tågade på torsdagen från Vita huset, där Trump träffade president Barack Obama, till hotellet Trump International och skrek slagorden "love trumps hate" (kärlek övertrumfar hat).

– Den här generationen förtjänar bättre än Donald Trump, sade 17-åriga Lily Morton, som demonstrerade med klasskamrater från sin gymnasieskola, till Reuters.

– Queerpersoner, svarta, kvinnor, flickor, alla som kommer att påverkas av det här, vi måste protestera för att hjälpa dem.

"Bortskämda lipsillar"

Rudy Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare som kampanjat intensivt för Trump, kallar demonstranterna en "bunt bortskämda lipsillar", i en intervju med Fox News.

I en tweet från Trumps officiella konto står det:

"Hade just ett väldigt öppet och framgångsrikt presidentval. Nu är professionella demonstranter, påeldade av medierna, ute och protesterar. Väldigt orättvist!".

I Donald Trumps hemstad New York har människor också samlats på Washington Square i protest mot att han vunnit valet.

I San Francisco tågade mer än 1 000 gymnasieelever, från minst tio olika skolor, med regnbågsflaggor och plakat ut från klassrummen under morgonen mot stadshuset, enligt NBC News.

Även i Des Moines, Iowa, tågade gymnasieelever ut från klassrummen i en koordinerad protest, enligt CBS News.

Hundratals studenter vid Texas State University i San Marcos deltog i en Trump-protest.

Fler demonstrationer

I Minneapolis tågade en grupp demonstranter upp på en motorväg och blockerade trafiken i båda riktningarna i minst en timme, enligt Reuters. En mindre demonstration stoppade också kort trafiken på en motorväg i Los Angeles.

Ytterligare protester har genomförts eller planeras, många med hjälp av sociala medier under #NOTMYPRESIDENT.

Protesterna har mestadels varit lugna, men några gripanden har skett i Kalifornien och i Chicago, enligt NBC News.

I Baltimore tågade omkring 600 personer i Inner Harbor-området, och några genomförde en sittprotest. Två personer greps, enligt Reuters.

TT

Följ ämnen i artikeln