Många döda i turkisk Syrienoffensiv

Syrien. Turkiets offensiv i norra Syrien tillsammans med turkstödda rebeller har krävt nästan 100 civila liv, 22 av dem barn.

Snart planeras ett återtagande av IS-fästet al-Raqqa, vilket Ankara vill delta i.

– 92 av de civila, de flesta kurder, dödades i områden som kontrolleras av Islamiska staten, säger Rami Abdel Rahman, chef för det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), till nyhetsbyrån AFP.

Ytterligare fyra civila har dödats i områden som kontrolleras av den kurdisk-arabiska alliansen SDS.

Belägring planeras

Turkiet inledde offensiven mot IS och den USA-stödda kurdiska milisen YPG för två månader sedan. Landet betraktar YPG som en terrororganisation likställd med terrorstämplade kurdiska PKK i Turkiet mot vilken regeringen för ett blodigt inbördeskrig.

På söndagen meddelade USA:s försvarsminister Ashton Carter att han vill påbörja en belägring av IS-fästet al-Raqqa i Syrien i samband med offensiven mot IS i Mosul i norra Irak. Enligt Carter har parallella insatser mot de båda städerna länge varit en del av planen.

– Vi vill inleda en insats för att isolera al-Raqqa så snart som möjligt, sade Carter när han besökte den kurdiska delen av Irak i helgen.

Turkiet vill delta

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har meddelat att han kommer att göra vad som krävs för att medverka i en militärinsats mot al-Raqqa, så länge kurdisk milis inte deltar i operationen.

– Vi är förpliktigade att göra det, vi kommer att åka dit, sade han till reportrar i lördags.

Mosul är den sista stora staden i Irak som IS kontrollerar. Om IS förlorar kontrollen över Mosul, kommer al-Raqqa, staden i Syrien som gruppen beskriver som huvudstad i det självutnämnda kalifatet, att vara den sista stora staden jihadisterna har full kontroll över.

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln