Hamas närmar sig ett erkännande av Israel

Publicerad 2017-05-01

Mellanöstern. Hamas mildrar tonen - den palestinska islamiströrelsen närmar sig ett erkännande av Israel och klipper banden till Muslimska brödraskapet.

Det framgår av nya styrdokument som offentliggjordes på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt de nya stadgarna stödjer rörelsen en begränsad palestinsk stat inom 1967 års gränser. Tidigare har Hamas inte accepterat några kompromisser utan krävt att det palestinska territoriet ska sträcka sig från "havet till floden".

– Däremot säger man inget om vad som ska finnas på andra sidan av '67 års gränser - alltså är det inget erkännande av Israel. Men det är liksom så långt man kan gå utan att säga det uttryckligen. Då kan man diskutera om det är ett de facto-erkännande, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan, till TT.

Kan attrahera EU-länder

Hamas - klassad som en terroristorganisation av bland andra EU, USA och Israel - har strukit alla formuleringar om att utplåna Israel.

I dokumentet finns också formuleringar om att det inte är judar och den judiska religionen som bekämpas utan det är "Israel som ockupationsmakt".

Rörelsen distanserar sig också från Muslimska brödraskapet.

– Mycket av det här är sådant som västländerna velat höra länge. Så det är inte osannlikt att flera länder, både innanför och utanför EU, blir mindre avogt inställda till Hamas nu, säger Brenner.

De nya formuleringarna kommer troligen inte att så få stora praktiska konsekvenser under det närmaste året, spår han.

– Men vad som händer när en organisation ändrar sina stadgar på det här sättet, det är att nästa generation måste förhålla sig till förändringarna. På sikt kommer nog vissa av de här punkterna att infrias från Hamas sida, säger Brenner.

Israel: De luras

Israel avfärdar stadgeförändringarna. De är bara ett försök att förleda omvärlden att tro att Hamas vill bli en mer sansad rörelse, enligt en talesman för premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Det är så klart den förväntade kommentaren. Men det handlar trots allt om förändringar på papperet från Hamas sida. Nu återstår att se vad som händer i verkligheten, säger Brenner.

TT