Ingen aktieutdelning i BP i år

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. BP lovar att ta ansvar för oljekatastrofen i Mexikanska golfen. 20 miljarder dollar ska sättas av i en fond för att kompensera människor som drabbats. Företaget kommer inte att göra någon ytterligare aktieutdelning i år.

När Carl-Henric Svanberg kom ut från mötet med president Obama meddelade han att BP beslutat att inte ge aktieägarna någon utdelning för årets tre sista kvartal. Företaget ska också minska sitt investeringsprogram kraftigt och sälja tillgångar värda 10 miljarder dollar, uppgav Svanberg efter mötet mellan BP-ledningen och president Barack Obama och centrala delar av hans administration

Svanberg gjorde ett eget uttalande, där han lovade att BP ska ansvar både för människorna och miljön som drabbats "av den tragiska olyckan".

För detta har ramarna nu lagts enligt Svanberg. Han bad också det amerikanska folket om ursäkt för det katastrofala läckaget vid golfkusten.

– Vi har i dag med presidenten kommit överens om ramar som borde försäkra det amerikanska folket att vi menar vad vi säger, sade Svanberg.

Under mötet gick BP-ledningen med på att resevera 20 miljarder dollar, motsvarande 157 miljarder kronor, i en fond som ska täcka skadeståndskrav från till exempel fiskare, hotellägare och andra som förlorar sina inkomster på grund av oljeföroreningen längs kusten. Fonden, som ska förvaltas av en oberoende person, ska täcka skadeståndskrav från till exempel fiskare, hotellägare och andra människor som förlorat sina inkomster på grund av oljekatastrofen. Svanberg lovade att ansökningarna om skadestånd ska behandlas snabbt och korrekt.

BP ska även reservera 100 miljoner dollar för att kompensera oljearbetare som blivit av med sina jobb när deras arbetsplatser stängts efter katastrofen.

Mötet blev mycket längre än planerat och beskrevs av Obama efteråt som "konstruktivt".

En anonym talesman för USA-regeringen sade dock till nyhetsbyrån Reuters att BP inte ska räkna med att komma undan med de summor som nämndes i dag. Företaget kommer att tvingas betala mycket mer än så.

TT

Publicerad: