Utrikes

400 barn deporteras från Israel

UTRIKES

Stockholm. Den israeliska regeringen har beslutat att barn till utländska arbetare måste uppfylla fem kriterier för att få stanna i Israel.

400 gör det inte utan kommer att deporteras, skriver israeliska medier.

– Vi vill inte skapa incitament för ett inflöde av hundratusentals illegala migrantarbetare, motiverade premiärminister Benjamin Netanyahu beslutet.

Efter en längre tids debatt beslöt regeringen på söndagen att följa rekommendationerna från en ministerkommitté som diskuterat statusen för 1 200 barn till utländska arbetare i Israel.

Beslutet fick stöd av 13 ministrar medan, tio röstade emot och fyra lade ned sina röster.

Under en stormig debatt sade handelsminister Benjamin Ben-Eliezer att "det här inte den judiska stat jag känner, att utvisa barn ur landet", skriver den israeliska tidningen Yedioth Ahronoth i sin nätupplaga Ynet.

– Det är inte rätt tid för världen att se staten Israel deportera 400 barn. Vi måste införa klara regler, från nu och framåt, tillade Ben-Eliezer.

För att barnen ska få stanna i Israel tillsammans med sina föräldrar måste de ha gått i israelisk skola under det senaste året, vara inskrivna det kommande skolåret och har bott i Israel i fem år i följd eller längre. Om barnen inte är födda i Israel måste de ha kommit dit före 13 års ålder. Barnen måste också kunna tala hebreiska och föräldrarna måste ha kommit till Israel med giltigt visum.

De barn som tvingas lämna landet måste göra det inom 30 dagar från det beslut fattas, skriver Jerusalem Post.

Före omröstningen sade Netanyahu till sina ministrar att om de inte röstade för förslaget skulle han lägga fram ett ännu tuffare sådant.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes