Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Vulkanmoln bromsar klimatet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-16

Köpenhamn. Askan och ångan från Island ligger som en våt filt över Nordeuropa och skymmer solen. Det innebär svalare temperaturer den närmaste tiden, vilket bromsar klimatförändringarna.

– De närmaste månaderna kommer vi att se ett kallare klimat i Nordeuropa än vad det hade varit utan vulkanutbrottet, säger danske klimatforskaren Sebastian H Mernild vid Los Alamos National Laboratory i USA.

Att temperaturen faller några grader åren efter stora vulkanutbrott är känt sedan tidigare. Så var det till exempel efter Pinatuboutbrottet på Filippinerna 1991 och El Chichon 1982 i Mexiko. Då sjönk temperaturen över hela världen. Temperatursänkningen nådde också arktiska områden och effekten kan förlänga den grönländska islandsisens existens, tror Mernild.

Oklar klimatpåverkan

– Det är faktiskt så att mängden smältvatten sjunker med 30 procent efter ett vulkanutbrott, säger han.

Än så länge vet forskarna inte hur stor klimatpåverkan som vulkanutbrottet under Eyjafjallajökull innebär. Men ju mer långvarigt och kraftigt det är desto mer ånga och aska hamnar i atmosfären.

Mernild tror att askmolnet kommer att ligga kvar i flera månader över Europa och därmed reducera temperaturerna.

Partiklar högt upp

Askmolnet sprider sig långsamt över Europa men för närvarande verkar partiklarna hålla sig högt upp i atmosfären, på cirka 10 000 meters höjd.

– Det ser inte ut som att det är några förhöjda halter nu. Inte utöver det som beror på trafiken. Vi kan inte se någon påverkan på luftkvaliteten på marknivå, säger Karin Persson vid Svenska Miljöinstitutet IVL.

Det är bara storstäderna som har kontinuerlig mätning av partikelhalterna.

Under morgonen och förmiddagen har ett lätt regn fallit över Stockholm.

– Det är bra när det regnar för det binder partiklar, säger Karin Persson.

Ingen risk för jordbruket

Sveriges bönder kan tills vidare släppa ut sina djur på bete som vanligt. Jordbruksverket ser för närvarande ingen risk för kvaliteten på vare sig foder, luft eller vatten. Om mängden aska skulle öka nära marken kan det dock bli läge att hålla djuren inomhus.

– Vi håller koll på utvecklingen. Man kan väl säga att vår erfarenhet av vulkaner och skador på djur är begränsad, men som det är nu ser vi inga risker, säger Joakim Holmdahl, chef för Jordbruksverkets enhet för internationella frågor och beredskap.

Riskbedömningen framöver är beroende av hur stort nedfall som drabbar Sverige, och vad det består av för ämnen.

– Vi har inte fått uppgifter om exakt vad det här askmolnet innehåller, säger Holmdahl och säger att halterna av bland annat svavel och fluor kan variera.

TT-Ritzau