PLO vill avbryta fredssamtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Ramallah. Pressen ökar i Mellanösternfrågan - på palestiniernas president Mahmud Abbas, på Israel och på omvärlden: Inga fredssamtal så länge Israel fortsätter bygga i bosättningarna på ockuperad mark, kräver Abbas maktbas, paraplyorganisationen PLO.

Israels tio månader långa byggstopp på Västbanken löpte ut för en vecka sedan.

Beskedet om att PLO inte vill förhandla utan israeliskt byggstopp kom på lördagen, från Nabil Abu Rudaina som är Abbas rådgivare.

– Vår inställning har inte förändrats. Vi kommer inte att förhandla medan bosättarverksamheten pågår, sade Abu Rudaina efter ett möte mellan höga företrädare för PLO och centralkommittén i Abbas Fatahrörelse.

Det innebär både att Abbas stärks i sin kritik mot att utbyggnaden av bosättningarna tillåts fortsätta och att han pressas att sätta ned foten.

Möte i Libyen

Abu Rudaina tillade dock att konsultationerna med amerikanska medlare fortsätter, och att Abbas ska fatta sitt slutliga beslut först efter ett möte med Arabförbundet.

Abbas tar med sig PLO:s beslut till Arabförbundet på fredag, då organisationen samlas i Sirte i Libyen. Efter det väntas Abbas ge besked om huruvida de USA-ledda förhandlingarna ska stoppas eller inte.

PLO domineras av al-Fatah och är palestiniernas officiella internationella representant. Islamistiska Hamas, som har kontrollen inne i Gazaremsan, ingår inte i organisationen.

Skyttlar runt

För det amerikanska fredsinitiativet innebär lördagens bud några dagars frist för att hitta en kompromiss.

– Nu ligger bollen hos det internationella samfundet, sade Jibril Rajub i al-Fatahs centralkommitté.

Det amerikanska Mellanöstern-sändebudet George Mitchell anlände på lördagen till Kairo för att försöka rädda fredsprocessen. Han gör en intensiv rundresa; på söndagen ska han fortsätta till Jordanien.

I fredags skyttlade både han och EU:s utrikeschef Catherine Ashton mellan Jerusalem, där den israeliska ledningen finns, och Ramallah, där den palestinske presidenten har sitt residens.

TT-AFP

Publicerad: