Island avfärdar stridsåtgärd från EU

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. Fiskekriget går vidare.

EU hotar att "snarast" förbjuda isländska fiskare att lossa makrill i EU-hamnar så länge tvisten om fiskekvoter inte är löst.

Men Island avfärdar stridsåtgärden som verkningslös.

– Makrill har alltid lossats på Island och planen har aldrig varit att lossa den någon annanstans, säger fiskeministeriets talesperson Bjarni Haldarson.

Island och EU har legat i "makrillkrig" sedan islänningarna höjde sina fångstkvoter för fjolåret till 130 000 ton, mot 2 000 ton åren innan, och till 146 000 ton för 2011. Island kritiserar i sin tur EU:s och Norges beslut att, så länge inget avtal föreligger, ge sig själva en kvot på nära 584 000 ton i år.

Island har ansökt om medlemskap i EU. Men samtidigt strandade fiskeförhandlingarna mellan Island, Norge och EU i somras.

Och EU har nu formellt meddelat det europeiska samarbetsorganet EEA - där EU, Norge, Island och Liechtenstein är med - att den isländska makrillen kommer att "snarast" stoppas i EU:s hamnar. EEA-avtalet ger medlemmar rätt att vägra lossning av fisk om "allvarliga meningsskiljaktigheter" finns.

Stigande havstemperatur tros vara orsak till att makrillbeståndet har ökat starkt i isländska vatten, vilket landets fiskare velat utnyttja.

TT-AFP

Publicerad: