UD överkört om Palestinabeslut

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Utrikesdepartementet blev överkört i frågan om att rösta nej till palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco, uppger UD-källor för TT.

Socialdemokraterna kritiserar beslutet och Centern hade gärna sett ett annat beslut.

UD:s linje var att Sverige skulle avstå i omröstningen, precis som Storbritannien gjorde. Nu röstade Sverige i stället emot.

Det retar upp UD. Med tanke på den överväldigande majoriteten för ett medlemskap, och att bara 14 länder röstade emot, kommer det att uppmärksammas internationellt, framhåller TT:s källor.

Jan Björklund varnar däremot för följderna av Unescos beslut.

– Det Unescos generalförsamling har gjort är en rätt farlig symbolhandling, för det blir ju inte en mer palestinsk stat på grund av den här omröstningen. Däremot riskerar det nog att försvåra möjligheten att nå fram till ett fredsavtal, säger Jan Björklund till TT.

Centerns utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren hade gärna sett ett annat beslut.

– Jag förstår regeringens procedurhållning, men hade också välkomnat ett annat utfall, inte minst i betraktande av EU-utfallet. Jag gratulerar Palestina till att ha blivit 194:e medlemmen, säger Kerstin Lundgren (C) till TT.

Socialdemokraterna är kritiska till regeringens beslut.

– Det här fullständigt nedmonterar det goda anseende som Sverige haft i Mellanöstern. Varför ska vi rösta nej när Frankrike röstar ja och Storbritannien avstår? Det är helt uppenbart att Jan Björklund styr Mellanösternpolitiken i Sverige, säger talespersonen Urban Ahlin (S).

Statsminister Fredrik Reinfeldt tillbakavisar kritiken.

– Det var ett regeringsbeslut och regeringen beslöt att rösta nej nu. Vi anser att diskussionen hör hemma i FN:s generalförsamling, där det blir fler omröstningar om palestiniernas status i FN. Vi ser gärna en palestinsk stat i en tvåstatslösning men det måste bygga på ett fredsavtal där båda parter har blivit bättre på att se varandras utgångspunkter, säger Reinfeldt till TT.

TT

Publicerad: