Gbagbostyrkor attackerade Ouattara

New York. Det tillfälliga lugnet i Elfenbenskustens största stad Abidjan bröts när Laurent Gbagbos styrkor på lördagskvällen attackerade ärkerivalen Alassane Ouattaras högkvarter. Det är första gången sedan konflikten startade som hotellet attackerats.

– Vi beskjuts med både tunga och lätta vapen. Väggarna skakar. Personalen håller på att flyttas till källaren, berättade en anställd på Golf Hotel för AFP.

Lördagskvällens granateld besvarades av FN:s fredsbevarande styrkor i landet.

– I enlighet med vårt mandat att skydda Golf Hotel där president Ouattara och hans närmaste befinner sig, besvarade de fredsbevarande styrkorna ursprunget till eldgivningen på andra sidan lagunen, sade styrkornas talesman Hamadoun Touré till AFP.

FN hade före det varnat för att Gbagbos anhängare har utnyttjat de senaste dagarnas lugn för att återta full kontroll över Plateau- och Cocody-områdena i Abidjan. FN:s chef för fredsbevarande operationer, Alain Le Roy, sade också att Gbagbo fortfarande hade tillgång till tunga vapen.

Under natten till lördag tvingades FN avbryta en insats med syfte att få ut ett antal utländska diplomater, efter att franska styrkor beskjutits av Gbagbo-trogna soldater.

Under tiden satt Laurent Gbagbo själv kvar i bunkern under sitt hem i Abidjan.

TT-AFP

Publisert: