Utrikes

Blågult kampanjande i USA-val

UTRIKES

Dubuque. De har rest långt och de tillbringar dagarna med att knacka dörr och övertyga amerikaner att gå och rösta.

Flera svenskar kampanjarbetar i den amerikanska valrörelsen.

Bland pumpor och frostnupna blommor i ett välordnat villaområde i den lilla staden Dubuque i Iowa går svenske Emil Claesson. Han har ett manusliknande papper och en karta med adresser i handen och en Obama-knapp på bröstet.

– Så här i slutskedet handlar det enbart om att få människor att gå och rösta, att komma åt soffliggarna, säger han.

Till vardags är Emil Claesson politisk sekreterare på Stockholms studentkårers centralorganisation, student och aktiv inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Resan är arrangerad och betald på egen hand och sker på Claessons semester - och han skulle inte vilja ha den ogjord.

– Kampanjen har gjort det så lätt för alla som vill att engagera sig. Det jag tar med mig hem är öppenheten, lärdomarna om den öppna kampanjstrukturen.

Sara Skyttedal är internationell sekreterare i Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Hon och sex partikamrater kampanjar för den republikanske utmanaren Mitt Romney, för dagen genom att knacka dörr i ett villaområde i Richmond i Virginia.

– Jag har sett hur man arrangerar framgångsrika valmöten och hur man gör det enkelt för människor att involvera sig politiskt. Det kan vi lära mycket av i Sverige, säger hon entusiastiskt.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes