Tusentals flyr Burundi inför val

Publicerad 2015-04-18

Burundi. Oroligheterna och våldet ökar i Burundi inför valet nästa månad. Det finns en rädsla för att inbördeskriget återigen ska blossa upp.

– Det är inte länge sedan vi hade vårt blodiga inbördeskrig. Vi har inte hämtat oss ännu från det. Då spelade beväpnade ungdomar en viktig roll. Det ser ut som om scenariot upprepas, säger Cyiza Alexandre som precis flytt till Rwanda.

Han är polis, men säger till tidningen Kigali Today att han hindrades av myndigheterna att genomföra sina arbetsuppgifter i norra Burundi. Han valde då att lämna landet.

– Det blir allt mer kaosartat i Burundi.

Ungdomsförbundet hotar

Det som var en rännil har förvandlats till en flod av flyktingar. De strömmar från norra Burundi främst in till grannlandet Rwanda i norr. Över 8 000 burundier, de flesta barn, ska ha flytt bara de senaste två veckorna, enligt FN.

Den främsta anledningen ska vara att regerande CNDD-FDDs ungdomsförbund, Imbonerakure, hotar, misshandlar och till och med dödar politiska motståndare.

– Vi har dokumenterat flera sådana fall. Väldigt få har hittills prövats i domstol eller blivit utredda. Det verkar som att de verkar utan att straffas och att de har stöd av några högt uppsatta tjänstemän, säger Christian Rumu på Amnesty International till TT.

Inbördeskriget färskt

Det brutala inbördeskriget, där minst 300 000 människor dödades, fick ett slut först i början av 2000-talet. 2005 hölls val som en av hutugrupperna vann och deras ledare Pierre Nkurunziza blev president. Fem år senare valdes han om - andra kandidater saknades och valrörelsen hade präglats av våld.

I maj är det dags för nya parlamentsval och i juni ska presidenten väljas.

Indikationer tyder på att Nkurunziza vill ställa upp i valet trots att grundlagen bara tillåter att samma person sitter två mandatperioder.

Flera demonstrationer mot hans eventuella kandidatur har genomförts, senast i fredags. De flesta demonstranterna stoppades innan de nådde mötesplatsen, resten skingrades av polisens tårgas och vattenkanoner.

– Vi kommer att fortsätta tills dess att Pierre Nkurunziza ger upp sina planer på att bryta mot grundlagen, säger Chauvineau Mugwengezo, ordförande för oppositionspartiet UPD och en av arrangörerna, till AFP

TT