Eskalerande våld i El Salvador

Publicerad 2015-07-28

El Salvador. Våldet i El Salvador ligger på rekordnivåer. Efter order från kriminella gäng står busstrafiken sedan måndagen stilla och sju förare har mördats. Men regeringen avböjer gängens krav på förhandlingar.

Graffitin som deklarerar vilket av gängen Barrio 18 och Mara Salvatrucha som har kontroll just där, syns i vart och vartannat gathörn i San Salvador. Att röra sig från ett territorium till ett annat kan vara tillräckligt för att bli en måltavla.

Efter en lugnare start på juli har våldet de senaste dagarna återigen trappats upp och gängen har tvingat busschaufförerna i strejk. Flera förare som inte lytt ordern har dödats och två bussar har satts i brand, rapporterar lokala medier.

– Vissa har hotats per telefon, till andra har beväpnade män kommit och hotat att bränna deras bussar, säger vice transportminister Nelson García till La Prensa Gráfica.

Rekordmånga mord

I juni mördades i snitt 22 personer om dagen i El Salvador - den högsta siffran sedan inbördeskrigets slut 1992. Myndighetsuppgifter visar att antalet mord under årets första sex månader ökade med 56 procent jämfört med samma period 2014. Fortsätter trenden riskerar El Salvador att gå om Honduras som världens farligaste land utanför en krigszon.

– Regeringen måste göra sitt jobb när det gäller säkerheten. För allt detta är attacker utförda av gängen, säger bussföretagaren Catalino Miranda till La Página.

Våldet mot bussförarna och det kaos som skapats av att människor inte kan ta sig till jobbet ses som ett sätt för gängen att pressa landets politiska ledning. I mitten av juli offentliggjordes ett brev till regeringen där högt uppsatta gängledare efterfrågade nya förhandlingar om ett möjligt fredsavtal.

Vill inte förhandla

Den nu upplösta vapenvila som förhandlades fram 2012 bidrog till en drastisk minskning av antalet mord. I utbyte fick fängslade gängmedlemmar vissa förmåner och ska bland ha haft tillgång till mobiltelefoner. Men den nya regeringen har gjort en helomvändning och tongångarna mot gängen har hårdnat.

– Man kan inte förhandla med kriminella grupper. Man kan inte vilja förhandla med personer som angriper och mördar poliser, åklagare och domare, sade vicepresident Óscar Ortiz nyligen, enligt La Prensa Gráfica.

De senaste månadernas tilltagande våld har i stället mötts med ökade insatser från polis och militär.

TT