Dansk bensinstädning klar efter 23 år

Publicerad:

Danmark. Att städa upp efter mackdöden har tagit sin lilla tid i Danmark, närmare bestämt 23 år. Men nu är föroreningarna på över 3 000 platser borta, meddelar miljödepartementet.

Det var under oljekrisens 1970-tal som små tankställen började bommas igen nästan på löpande band. Något decennium senare räknade Danmark till 9 820 stängda mackar. I synnerhet i efterhand framstår många av dem som pittoreska, men de lämnade också ett farligt arv - stora mängder giftiga ämnen som bland annat befarats nå vattentäkter.

Men nu har man gått igenom 9 820 platser där det under 1900-talet såldes bensin. Vid ungefär en tredjedel av dem hittades allvarliga föroreningar. Platserna har nu sanerats genom att den giftiga jorden helt enkelt fraktats bort.

Arbetet har bekostats av en fond som på 90-talet skapades i en uppgörelse mellan myndigheterna och branschorganisationen Energi- og olieforum.

"Jag är glad att oljebranschen har valt att ta ansvar för städningen av bensintomterna", säger miljöminister Esben Lunde Larsen (V) i ett pressmeddelande.

TT-Ritzau

Publicerad: