Trump väljer Perry som energiminister

UTRIKES

USA. Donald Trump har nominerat den tidigare Texasguvernören och presidentaspiranten Rick Perry till posten som USA:s energiminister. I en debatt 2011 lovade Perry att lägga ner energidepartementet om han blev president.

"Under sin tid som Texasguvernör skapade Rick Perry ett företagsklimat som resulterade i miljontals nya jobb och sänkta energipriser . . . han kommer att ha samma inställning som energiminister för hela vårt land", säger tillträdande president Trump om sitt val i ett pressmeddelande.

Sedan Perry 2015 avgick som guvernör efter drygt 14 år har han haft flera uppdrag i Texas lukrativa oljeindustri, bland annat för bolag som vill att en omtvistad oljeledning i North Dakota byggs. Men han har också deltagit i "Dansa med stjärnorna" (en amerikansk variant av "Let´s dance").

66-årige Perry gjorde misslyckade satsningar på Vita huset i fjol och 2012. För allmänheten är han kanske mest känd för sin minnesgroda från en tv-debatt 2011 då han lovade lägga ner tre departement om han blev president.

– Jag skulle göra mig av med utbildningsdepartementet, handelsdepartementet och . . ., började han.

Sedan följde 53 sekunder av obekvämt sökande i minnet.

– Det tredje kommer jag inte på. Ledsen. Hoppsan, sade Perry till slut.

Perry har varit jordbrukare, pilot i flygvapnet och delstatspolitiker. I fjol kritiserade han Trump skarpt och kallade honom "en cancersvulst på konservatismen".

TT