Dataspelsbild ryskt bevis för USA-stöd till IS

UTRIKES

Ryssland/USA. Ryssland har publicerat vad man kallar bevis för att USA hjälper terrorrörelsen Islamiska staten (IS) i Mellanöstern. Men bland bilderna finns en stillbild från ett dataspel.

Rysslands försvarsdepartement publicerade på tisdagen svartvita bilder som ska ha tagits den 9 november nära den syrisk-irakiska gränsen. Bilderna sades vara "obestridliga bevis för att USA skyddar stridande IS-enheter".

Den ryska rättighetsgruppen Conflict Intelligence Team (CIT) och ett antal användare på sociala medier kunde snabbt visa att en av bilderna var identisk med en stillbild från ett dataspel, krigsspelet "AC-130 Gunship Simulator". Andra bilder som lagts ut på Twitter verkade komma från videofilmer som släpptes av försvarsdepartementet i Bagdad 2016, som visade hur det irakiska flygvapnet bombade jihadister nära al-Falluja, rapporterar CIT.

Bilder drogs tillbaka

Bilderna drogs senare tillbaka från det ryska försvarsdepartementets Twitter- och Facebook-konton. Departementet sade att ett misstag hade begåtts av en anställd, och nya bilder publicerades som bevis för att amerikanska styrkor vägrat slå till mot IS-konvojer.

USA:s ambassad i Moskva skriver på Twitter att "USA inte tänker spilla tid på nonsensanklagelser från det ryska försvarsdepartementet om amerikanskt samarbete med IS, med bilder från videospel och gamla bilder från militärinsatser i ett annat land".

"Vi behöver fokusera på att förgöra vår gemensamma fiende och inte spela spel" heter det vidare i uttalandet.

Putin visade bilder

Moskva har tidigare anklagat Washington för att låtsas slåss mot IS i Irak för att i stället släppa in jihadisterna i Syrien, där Ryssland och USA har stöttat olika sidor i den blodiga konflikten.

Tidigare i år anklagade ryska medier president Vladimir Putin för att ha visat upp bilder på hur amerikansk militär bekämpar talibaner i Afghanistan som bevis på ryska krigsinsatser i Syrien. Det ska ha skett under en intervju med den amerikanske filmregissören Oliver Stone.

TT-AFP