Kinas avrättningar i "en klass för sig"

Dödsstraff. Antalet avrättningar utanför Kina minskade förra året kraftigt i världen. Men den asiatiska stormakten fortsätter att avrätta fler personer än alla andra länder tillsammans, enligt människorättsorganisationen Amnesty International.

För två år sedan var antalet avrättningar i världen det högsta på ett kvarts sekel. Förra året blev de färre igen, enligt Amnesty Internationals årliga sammanställning av hur dödsstraffet används.

– För 2015 var siffrorna exceptionellt höga. Nu är vi nere på samma nivå som de senaste åren, och det är framförallt statistiken från Pakistan och Iran som har gått ner, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige.

Kina avrättar flest

Förra året avrättades minst 1 032 personer i världen - en minskning med 37 procent jämfört med året innan. Närmare 90 procent skedde i fyra länder: Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan. Men då ingår inte Kina, som håller dödsstraffen hemliga och som tros ha avrättat tusentals personer, det vill säga fler än den sammanlagda siffran för 23 länder förra året.

– Kina är i en klass för sig, med tusentals avrättningar varje år. De hävdar att de avrättar färre, att det ser bättre ut, men de är inte transparenta. Kina måste upp till bevis och berätta hur de faktiskt använder dödsstraffet, säger Hedenborg.

Amnesty noterar därtill en stor ökning av antalet dokumenterade dödsdomar, 3 117 i 55 länder 2016 - att jämföra med 1 998 i 61 länder året innan.

– Det är förstås oroväckande. I vissa fall handlar det om att vi har fått bättre tillgång till statistik, men det är också en reell ökning i några länder.

Minskning i USA

Samtidigt är USA - för första gången på ett decennium - inte med på listan över de fem länder som avrättar flest människor i världen. Där genomfördes 20 avrättningar förra året, den lägsta siffran sedan 1991. Det innebär att landet hamnar på en sjundeplats, efter Egypten.

– Det är glädjande förstås. När det gäller dödsstraffet är det två steg framåt, och ett tillbaka. Varje år är det alltid något land som avskaffar dödsstraffet. Så det går framåt, även om det ibland upplevs som att det går långsamt.

TT