Utrikes

Över 100 döda i Nigeriaolycka

UTRIKES

Nigerdeltat. Myndigheterna bekräftar att minst 100 människor har dött och 50 har skadats till följd av branden som uppstod när en tankbil välte i Nigeria i dag, rapporterar AFP.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP ett flertal av offren mc-taxiförare, lokalt kända som "Okada", som skyndat sig att köra till platsen efter att de hört om tankbilens avkörning för att fylla upp sina bränsletankar med det utspillda bränslet.

– Vid halv åtta-tiden var jag inne och försökte bestämma mig för om jag skulle åka dit eller inte. Det var då jag såg att tankbilen exploderade, säger mc-taxiföraren Kingsley Jafure, som klarade sig undan olyckan, till AFP.

Tankbilen ska enligt uppgifter till AFP ha vält efter att den girat för att undvika en kollision med mötande fordon, däribland en buss.

Kort efter avkörningen hade hundratals människor samlats på platsen för att ta tillvara på det utspillda bränslet. Minst hundra av dem dog när bränslet fattade eld.

– Folk gick i samlad tropp till platsen, uppenbarligen för att ösa upp det utspillda bränslet, och plötsligt utbröt en brand som krävde dödsoffer, säger en talesman för den lokala polisen.

Olyckan inträffade i ett område kallat Ahoada, nära Port Harcourt i Nigerias oljeproducerande Nigerdelta. Större delen av befolkningen lever på mindre än två dollar om dagen, vilket gör chansen att samla upp utspillt bränsle svår att motstå, trots de stora riskerna.

Allvarliga trafikolyckor är vanliga i Nigeria då landets vägnät är i uselt skick.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes