Spänd väntan på svar om Putins hälsa

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryssland. Var är Vladimir Putin? På måndagen har den ryske presidenten chansen att ta död på alla rykten, inklusive det om att han skulle vara död.

Då ska den ryske presidenten Vladimir Putin träffa sin kirgiziske kollega Almazbek Atambajev i St Petersburg för att diskutera hur samarbetet mellan länderna ska utvecklas. Ett möte få utomstående skulle bry sig om eller bli särskilt upphetsade över.

Men efter en vecka med inställda möten och framträdanden - ett toppmöte i Astana i Kazakstan, undertecknandet av ett avtal med Sydossetien och ett möte med topparna inom säkerhetstjänsten FSB - har en hel värld börjat undra vad som hänt med Putin. Är han sjuk, störtad från makten, död eller bara hos sin käresta på en förlossningsklinik?

Putin har inte visat sig offentligt sedan den 5 mars och ryktena om den ryske presidenten har bara tilltagit. I Astana meddelade en anonym tjänsteman att Putin var sjuk. En liknande uppgift kom på söndagen då den österrikiska tidningen Kurier rapporterade att Putin lider av ryggproblem och att en expert från Wien behandlar honom. Den oberoende tv-kanalen Dozjd påstår att han har haft influensa.

Andra har spekulerat i att Putin är på en förlossningsklinik i Schweiz för att vara med när hans flickvän elitgymnasten Alina Kabajeva ska föda deras barn.

Mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov nyligen utanför Kremls murar, och övervakningskameror, satte igång spekulationer om en maktkamp och att Putin röjts undan av mer hårdföra män.

Putins talesman Dimitrij Peskov har haft den otacksamma uppgiften att försöka övertyga omvärlden om att allt är bra med hans osynlige chef.

– Ja, vi har redan sagt det hundra gånger. Det här är inte roligt längre, sade en lätt uppgiven Peskov till Reuters.

Kremls försök att visa att Putin arbetar som vanligt har inte lyckats. I fredags visade rysk tv för första gången på flera dagar Putin i hans residens utanför Moskva. Putin träffade högsta domstolens chef Vjateslav Lebedev. Bilderna övertygade inte, vissa hävdade att arkivmaterial plockats fram och att mötet ägde rum 2011.

På söndagskvällen kunde de ryska tv-tittarna åter se Putin i rutan. Men det var i en dokumentär där Putin kommenterade erövringen av Krim för ett år sedan.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN