Utrikes

Amerikansk hjälparbetare i Syrien död

UTRIKES

Syrien. USA:s president Barack Obama bekräftar nu att hjälparbetaren Kayla Jean Mueller, 26 år, är död. Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tidigare uppgett att amerikanskan dödades i ett flyganfall i Syrien.

Därmed har den siste amerikanske medborgare som hållits som gisslan av IS dödats. Enligt Vita huset mottog Muellers anhöriga i helgen ytterligare information från gisslantagarna.

– När informationen senare kunde bekräftas av underrättelsetjänsten drogs slutsatsen är hon är död, säger Vita husets talesperson Bernadette Meehan.

Läste högt ur brev

Kayla Muellers närmaste anhöriga valde att gå ut offentligt på tisdagen och läste bland annat högt ur ett brev som Mueller skickat i fjol.

Mueller reste till den turkisk-syriska gränsen 2012 för att hjälpa människor på flykt. Hon tillfångatogs i Aleppo i augusti 2013.

President Obama visade sitt stöd för familjen och avsky för IS i ett uttalande efter beskedet.

– Hon har tagits ifrån oss, men hennes arv består och det inspirerar alla de som kämpar för det som är rätt och hederligt, sade presidenten och lovade att de skyldiga skulle fångas "hur lång tid det än kommer att ta".

Information till Damaskus

På tisdagen tillstod också regeringen i Damaskus att man får information om den USA-ledda koalitionens flyganfall mot IS i Syrien. Men det förekommer inget direkt strategiskt samarbete, säger president Bashar al-Assad till BBC. Däremot förmedlar tredjepartsländer som Irak information, enligt Assad.

– Ibland förmedlar de ett budskap. Det finns ingen dialog. Det finns, låt oss säga... information, men ingen dialog, säger Assad.

Damaskus har motvilligt accepterat flygräderna mot jihadisterna på syriskt territorium. Men Assad har upprepade gånger kritiserat koalitionen för att inte samordna attackerna. USA har uteslutit ett syriskt deltagande i kampanjen eftersom landet ser Assad som en del av problemet.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes