Utrikes

Ukrainsk tv hotad efter rysk poplåt

UTRIKES

Stockholm. En av Ukrainas största tv-kanaler har hotats med att bli av med sitt sändningstillstånd efter att bland annat ha fyllt delar av sitt nyårsfirande med ryska poplåtar.

Ukrainska myndigheter hävdar att kanalen Inter "undergrävt" den ukrainska staten.

Den ukrainska kulturministern kallade på fredagen nyårsprogrammet för "anti-ukrainskt" och chefen för Ukrainas nationella säkerhetsråd kallade det en del av Kremls informationskrig, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kanalen Inters värsta synd ska ha varit att den gett sändningstid till den ryske sångaren och parlamentsledamoten Iosif Kobzon. Kobzon föddes i Ukraina men har den senaste tiden varit en av Moskvas mest frispråkiga kritiker av den nya regeringen i Kiev och gett sitt stöd till de proryska separatisterna i landet.

Genom att ge utrymme till människor som stöder "terrorister" så "undergrävde" Inter den ukrainska staten, enligt chefen för Ukrainas nationella säkerhetsråd Oleksandr Turtjynov.

Kanalen är även känd för att ha ägare med kopplingar till Kreml.

Kanalen har svarat på kritiken och anklagat Ukrainas president Petro Porosjenkos allierade för att politiskt pressa medier. Inter tillägger även att deras publiksiffror uppgick till 11 miljoner ukrainare, mer än någon annan kanal den natten.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes