Utrikes

Expert: Jackpott för Putin

UTRIKES

Ukraina. Utvecklingen i östra Ukraina går helt enligt den ryske presidenten Vladimir Putins planer. Det menar en expert som TT talat med.

– Det var precis det här Putin ville och planerade. Att vapenvilan inte skulle träda ikraft förrän två dygn efter att den skrevs under handlade enbart om att de pro-ryska rebellerna skulle kunna ta Debaltseve. De andra ledarna visste mycket väl att mycket blod skulle spillas under de två dygnen. Och nu får Putin den "frysta konflikt" som han ville ha. Precis som i Georgien, säger Igor Torbakov, forskare vid centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet, till TT.

Debaltseve ligger mittemellan de viktiga rebellkontrollerade städerna Donetsk och Luhansk och är av yttersta strategiska vikt. Järnvägen går genom staden och flera viktiga vägar möts där. Men viktigast ur rebellsynvinkel är att det nu blir ett helt område som kontrolleras av separatisterna.

– Avtalet om vapenvila saknade detaljerade skrivningar om Debaltseve. Det var medvetet från Putins sida. Han pressade de andra ledarna så att avtalet utformades så. Ukraina är den stora förloraren i och med vapenvilan, säger Torbakov.

Å andra sidan hade den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, inte så mycket att välja på. De ukrainska trupperna är trötta och slitna och utrustningen var redan från början sämre än rebellernas.

– Ukraina har inte utrustningen eller styrkan att fortsätta med striderna. De har vädjat till främst USA om nya vapen och mer sofistikerad utrustning. Det har de ännu inte fått.

Torbakov menar att en lösning på konflikten är långt borta:

– Att hitta en verklig lösning kommer att ta lång tid.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes