Kampanjer ända in i kaklet i USA

Publicerad 2016-11-08

USA. Presidentkandidaterna i USA har kampanjat ända in i kaklet. Demokraten Hillary Clinton med hjälp av världsstjärnor, republikanen Donald Trump med sitt välsmorda munläder.

Båda lade sitt sista krut på vågmästarstater som kan avgöra valet.

Två presidenter och flera superstjärnor gav Hillary Clinton draghjälp på de sista kampanjmötena.

I Philadelphia, Pennsylvania, uppmanade Bruce Springsteen publiken att visa att de står på "rätt sida av historien" i presidentvalet 2016. Tidigare presidenten Bill Clinton och presidentparet Barack och Michelle Obama talade och publiken på omkring 40 000 personer vid Independence Mall var rekord för Clinton, enligt hennes kampanj.

– Det finns ett tydligt vägskäl i det här valet, sade Hillary Clinton själv till publiken.

– Ett val mellan splittring eller enighet, en ekonomi som fungerar för alla eller bara för dem på toppen, mellan fast och stabilt ledarskap eller en galenpanna ("loose cannon") som kan sätta allt på spel.

Försoningsord

Under den sista maratondagen besökte hon fyra städer i tre delstater: Pittsburgh i Pennsylvania, Allendale i Michigan, Philadelphia i Pennsylvania och Raleigh i North Carolina.

Till Clinton - som också fått stöd av stjärnor som Jon Bon Jovi, Beyoncé, Jay Z och Katy Perry - anslöt ytterligare ett stort namn i Raleigh: Lady Gaga.

Lady Gaga rev ner applådåskor genom att, utöver låtar, framföra ett försoningsbudskap om respekt för de väljare som röstar på Trump:

– Vi måste inte hata hans anhängare.

I North Carolina är det enligt mätningar och prognoser superjämnt mellan de båda kandidaterna.

"Slåss för er"

Även Donald Trump har i slutspurten besökt Raleigh. Dessutom andra platser i vågmästarstater: Sarasota i Florida, Scranton i Pennsylvania och Manchester i New Hampshire.

I varsitt Boeing 757 har de två kandidaterna kuskat runt USA, Clinton med en färdplan uppgjord för att blockera Trumps möjliga vägar till Vita huset, medan Trump (med nyhetsbyrån AFP:s beskrivning) "lagt en bombmatta över demokratiska fästen" för att försöka vinna väljare där. Som Scranton i "rostbältet", platsen där Clintons far föddes.

– I morgon slår Amerikas arbetarklass tillbaka, sade Trump i Manchester.

– Det är hög tid.

Som under hela sin kampanj siktade Trump mot etablissemanget i Washington med löften om att sätta stopp för "åratal av bedrägeri", bland annat genom att riva upp handelsavtal och stänga gränser:

– Jag är med er, och jag kommer att slåss för er, och vi kommer att vinna, sade han till anhängarna i New Hampshire.

Trump som förebild

Det har varit glest med kändisar runt honom, men i Manchester sade förstagångsväljaren Jack Keefe, 18 år, till AFP att han ser Trump som en förebild:

– Om han förlorar, så är det bara att be för att Hillary Clinton inte ska vara så dålig som jag tror att hon är.

På valdagen besöker Trump Grand Rapids, Michigan, med vicepresidentkandidaten och guvernören Mike Pence.

Valvakor håller båda i New York: Trump på hotellet Hilton Midtown, Clinton på Jacob K Javits kongresscenter.

TT

Följ ämnen i artikeln