Livlig diskussion väntas om Tillerson

UTRIKES

Politik. Donald Trump väntas i dag nominera Rex Tillerson, vd för oljejätten Exxon Mobil, till posten som utrikesminister.

USA-forskaren Dag Blanck räknar med en livlig diskussion i senaten om Tillerson, som har starka kopplingar till Ryssland.

På frågan om Trump kan få igenom nomineringen svarar Blanck, docent vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet:

– Det tror jag kommer bero mycket på vad som sägs under utskottsförhören. Flera ledande republikaner, John McCain till exempel, har uttryckt tveksamhet eller vill veta mer, och tycker inte att det är bra att nominera en "Friend of Putin" till amerikansk utrikesminister.

– Men många republikaner kommer att stödja honom, eftersom det är en republikansk president som har nominerat honom. Att frondera mot sitt eget partis nominering, det är mycket ovanligt. Och det krävs ju att ett antal republikanska senatorer ska rösta med demokraterna för att han ska avvisas.

Följer ett mönster

Nomineringen av Tillerson är, enligt Blanck, ett exempel på att Trump vill föra in "affärsvärldens beslutskultur" i politiken och diplomatin.

– Han ser Tillerson som en "dealmaker", och han ser sig själv som en "dealmaker", till skillnad från de traditionella politikerna.

Han konstaterar att Trump tidigare har nominerat flera affärsmän som saknar politisk erfarenhet och att nomineringen av Tillerson följer mönstret.

– Det är naturligtvis väldigt ovanligt, att inte välja någon med erfarenhet av diplomati eller utrikespolitik. Och det kan ju gå illa - men det kan också gå bra.

Är optimistisk

Trump kommer att offentliggöra sin nominering till utrikesminister på tisdagsmorgonen lokal tid, meddelade han på Twitter på måndagskvällen. Och enligt flera amerikanska medier är det alltså Tillerson som får nomineringen. Den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney, som också har nämnts i spekulationerna, är inte längre aktuell. Även New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani har avskrivits.

Både republikanska och demokratiska parlamentsledamöter har uttryckt oro för att Tillerson har träffat Rysslands president Vladimir Putin flera gånger och har starka band till Ryssland. Även Trumps egna, vänligt inställda uttalanden om Putin väckte rabalder flera gånger under presidentvalskampanjen.

Majoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell säger dock att han är optimistisk om att Trumps nomineringar kommer att godkännas i senaten, men han avböjer att kommentera några framtida nomineringar, exempelvis Tillerson.

McConnell säger att alla Trumps val hittills är "rätt imponerande".

TT-AFP-Reuters